AllesKomtGoedCoverDit boek gaat over een moeder die haar twee overleden kinderen erg mist.Zij kon niet geloven in de dood en vroeg zich af of het waar is dat er een leven na de dood bestaat.

Zij wilde de waarheid weten. Daarom heeft zij al haar ervaringen bij elkaar geraapt en in dit boek verwerkt.

Het is fictie, non- fictie en para – fictie.

Zeven jaar heeft Toos Limonard er aan gewerkt: haar spirituele roman ‘Alles komt goed’. De 76 jarige Roosendaalse schreef het boek vooral om mensen te helpen het verlies van een geliefde
te kunnen dragen en verwerken. Zelf verloor ze op jonge leeftijd twee kinderen.

Hoewel ze altijd al creatief was, kwam écht schrijven of schilderen er niet van in haar leven. “Maar mijn dochter kon altijd al leuk schrijven, en ik dacht: dat moet ze toch van iemand hebben? Misschien wel van mij…” Toen haar kleinkinderen naar de middelbare school gingen, maakte Toos zich zorgen.

Welke verleidingen kwamen er allemaal op die kinderen af? Ze begon aan een brief, over de gevaren van drugs, die uitgroeide tot een boekje. “En dat ging eigenlijk best goed. Daarom besloot ik dat er ook maar een ‘echt’ boek moest komen. Bovendien heb ik een aantal jaren geleden een hartoperatie ondergaan. Ik ben heel dicht bij de dood geweest en daarna besloot ik dat ik nog iets goeds wilde doen in m’n leven.

Dat werd ‘Alles komt goed’.” Het duurde zeven jaar, voor het boek er lag. “Ik schreef iedere dag. Uiteindelijk had ik 800 pagina’s, veel te veel. Dus ik moest nog heel wat schrappen, tot ik uiteindelijk op 395 pagina’s uitkwam. Het is maar goed dat het klaar is, hoor, ik werd er best een beetje asociaal van. Ik had amper nog tijd voor de kinderen, familie en vrienden. Gelukkig stond mijn man heel erg achter me.”

Ze schreef over haar leven, haar jeugd in Roosendaal. “We woonden tegenover het Charitasziekenhuis, in de tijd van de oorlog. Ik zie de brancards nog langs komen.” Ze schreef ook over het verlies van haar dierbaren, over haar spirituele ervaringen. “Ik weet dat er iets is na de dood, ik geloof het niet, ik wéét het. Ik heb zulke overweldigende ervaringen gehad. Staat allemaal in het boek.” In ‘Alles komt goed’, een mix van fictie, non-fictie en para-fictie vertelt ze het verhaal van Tooske, die zich afvraagt wat de zin van het leven is.

Ze schreef het vooral voor iedereen die ooit een kind of een dierbare verloren
heeft. “Ik geef handvaten voor de verwerking van het verdriet. Een kind verliezen is het ergste dat je kan overkomen, maar ik heb het verwerkt. Daar wil ik anderen ook graag bij helpen, zodat de pijn wat draaglijker wordt.”

Het is zeker geen ‘jankboek’, benadrukt ze. “Er staan ontroerende passages is, maar ik wil vooral iets positiefs brengen.” Aan het eind van het boek zijn een aantal lege pagina’s, waar de lezer zijn of haar eigen verdriet van zich af kan schrijven. “Schrijven helpt,” zegt Toos stellig. “Voor ik aan mijn boek begon, had ik last van allerlei fobieën. Helemaal verdwenen.”

Alles komt goed! van C.M.A. Limonard is sinds 9 februari verkrijgbaar via www.mijnbestseller.nl en de online boekhandel. Prijs: 20,70 euro. Ook het boekje Lotje Lover & het drugsgeheim is hier verkrijgbaar. De opbrengst is bestemd voor weeskinderen in Thailand, zodat zij onder andere medische verzorging, schoolopleiding en gezond voedsel krijgen. Leoni van Leeuwen, kleindochter
van Toos, woont in Thailand en heeft een stichting opgericht om deze kinderen te helpen.

omakaft.pngzacht geel2